luni, 29 august 2011

Situl arheologic din Targu Trotus- jud Bacau

In 1976, cercetatorul si arheologul Alexandru Artimon deschide o lucrare de cercetare in locul numit " Tarna Noua ", teren ce se afla in spatele bisericii ortodoxe " Sfintii Voievozi " din Targu Trotus.

Aceste cercetari arheologice s-au desfasurat timp de trei decenii,intre anii 1976-2006 si au scos la iveala descoperiri remarcabile: 48 locuinte, din care 22 apartin secolelor XIV-XV, iar 26 apartin secolelor XVI-XVII, 5 ateliere mestesugaresti, 10 cuptoare si 23 gropi menajere din secolele XV-XVII.

O alta descoperire importanta este fundatia unei biserici din secolul al XIV si a unui cimitir din secolele XV-XVII.

S-au dezvelit in vechiul cimitir 214 morminte in care s-au descoperit obiecte de podoaba (cercei, brose, inele), monede romanesti si straine (unguresti, poloneze, germane, turcesti, raguzane).

Toate aceste descoperiri arheologice demonstreaza ca localitatea Targu Trotus a fost un centru mestesugaresc si comercial al orasului medieval Trotus.












Biserica Ortodoxa- monument istoric

2 comentarii:

mihaeladr spunea...

Pe ce parte cum vii de la Onesti catre Targu Ocna?

Roxana spunea...

Pe partea dreapta cum vii de la Onesti, treci prin curtea bisericii ortodoxe si mergi catre cimitir si exact in dreapta cimitirului sunt ruinele...nu se vad de la strada.