joi, 16 august 2012

Ghetarul Scarisoara

 Localizată în Gârda de Sus din judeţul Alba si situată la o altitudine de 1165 m, Scărişoara este cea mai mare peştera cu gheaţă din România Lungimea ei este de 720 metri, iar adancimea de 105 metri. De acemenea, este renumită datorită faptului că are în interior un gheţar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafaţă de 5500 metri2, cu grosime a stratului de gheaţă ce depaşeşte în unele locuri 37 metri; cel mai subţire strat are 26 metri.
În interior este amenajată cu scări metalice şi e iluminată. Sala Mare şi Bisericuţa sunt cele două locuri ale părţii superioare a gheţaruluice pot fi vizitate. Bisericuţa, spre exemplu, prezintă numeroase formaţiuni de gheaţă şi pe perioada verii.
























...un drum superb, cu sate minuscule presarate pe dealuri...






Poveştile din bătrâni spun că în peştera de la Scărişoara trăia, în vremuri vechi, un balaur pe care localnicii îl numeau şolomăţ. Acesta fura câte o fată frumoasă, fie în Noaptea Anului Nou, fie în noaptea dinaintea Târgului de Fete de la Găina şi le ascundea într-un palat de gheaţă pe care niciunul dintre localnici nu a avut ocazia să îl vadă.

O altă legendă: spune că în spatele formaţiunii calcaroase numite 'La brazi' există două bazine tot tipmul pline cu apă, iar cine se aşează în genunchi, îşi descoperă capul, bea direct cu buzele şi îşi pune o dorinţă, îşi va vedea visul cu ochii. Singura condiţie e să nu-şi divulge dorinţa cel puţin un an.

3 comentarii:

Anda spunea...

Cea mai interesanta parte ni se pare calea de acces. Cum cobori in pestera, pe scarile acelea si cum grota ti se dezvaluie, incetul cu incetul. Din pacate, ghetarul se tot micsoreaza. Am vazut poze in urma cu ani buni si ghetarul era muuult mai mare. Oricum, am distribuit articolul tau pe pagina de FB a blogului nostru (www.facebook.com/hailabord)

Anonim spunea...

Speram sa ajungem si noi anul acesta la pestera Scarisoara!
Multumim ca ne-ai amintit de acest loc!

Roxana spunea...

@ Anda si Ionut - e super calea de acces...si ai dreptate, ghetarul se micsoreaza pe an ce trece...eu l-am vazut prima data cand eram in clasa a sasea si imi aduc aminte de multa, multa gheata...
@ hoinariromania - cu placere! Sper sa ajungeti! E un loc care trebuie neaparat vazut cat mai e ceva de vazut...totul pana la Ghetar e minunat...de la drum la atmosfera de acolo...